Lezing_ManonvanderGiesen

Interview Manon door Business Women Nederland

Interview Manon door Business Women Nederland

Wie ben je?Interview_ManonvdGiesen_BusinessWomenNL

Mijn naam is Manon van der Giesen (@manonvdgiesen), intussen 25 jaar jong en woon in Deventer. Ik ben een leergierige, enthousiaste en ambitieuze vrouw. Intussen heb ik twee HBO diploma’s: HBO Bedrijfskunde MER (management, economie en recht) én HBO Jeugd- & Gezinsprofessional. Over enkele maanden studeer ik ook af op de Master Social Work. Dit alles heb ik gedaan om mijn onderneming te kunnen leiden, vanuit de kennis van de praktijk én de theorie. Alldrik is een onderneming die ik, samen met mijn ouders, ben begonnen om kwetsbare doelgroepen (die tussen wal en schip vallen) te helpen. Deze ambitie is ontstaan, omdat mijn broer meer dan 7 verschillende zorginstellingen en 300 begeleiders heeft gehad en telkens opnieuw weg moest. Dit is een intense periode geweest, waarbij we samen de ‘ellende’ hebben willen omdraaien door het zelf anders te gaan doen voor deze doelgroep. Ik sta zelf het liefste (letterlijk en figuurlijk) met mijn voeten in de modder, dus ik draai mee met mijn team begeleiders. Ons team bestaat nu uit 10 professionals, aangevuld met vrijwilligers en stagiaires. Zelf is mijn caseload vooral complexe gedragsproblematiek binnen de jeugdzorg (vaak ook vanuit een crisis), waar ik mijn rugzak aan ervaring met mijn broer en mijn opleidingen dagelijks goed in kan zetten. Als ik niet aan het begeleiden ben zit ik met mijn laptop zoveel mogelijk tussen de groepen, om te weten wat er speelt en daardoor continue in ontwikkeling te blijven. Je hoeft als ondernemer niet stil te zitten om alles eromheen ook goed te organiseren.

Wat heb je gedaan voor je begon met ondernemen?

Vanaf mijn 15e ben ik in de horeca begonnen, waar ik in de bediening veel uren gewerkt heb bij verschillende bedrijven. Ook heb ik in de winkel bij KPN Enschede en KPN Hengelo zakelijk gewerkt. De horeca en sales vond ik erg leuk, omdat ik het leuk vind om met mensen te werken. Echter ontbrak voor mij de ‘why’ van het intensief helpen van kwetsbare mensen, waarna ik na mijn afstuderen besloten heb om fulltime te gaan ondernemen. De ‘why’ vind ik nu in mijn eigen onderzoek (talentontwikkeling) van waaruit ik workshops en lezingen geef en mag spreken op congressen én als ondernemer van Alldrik, zorg mét persoonlijke aandacht (@alldrikzorg).

Waarom heb je voor het ondernemen gekozen en hoe ben je op het idee van je onderneming gekomen?

Zoals hiervoor al kort benoemd, heb ik een broer met hele complexe problematiek, waarvoor binnen de zorg geen passende plek bleek. Na meer dan 7 zorginstellingen en 300 begeleiders, waarbij hij weer een nieuwe plek moest hebben en waarbij niemand ons kon helpen, besloten we dat we het heft in eigen hand moesten nemen voor deze doelgroep. Dit zijn jeugdigen en jongvolwassenen met een lichtverstandelijke beperking vaak in combinatie met andere complexe problematiek als hechtingsproblematiek, gedragsproblematiek, adhd en autistisch spectrum stoornis. Zij hebben rust en ruimte nodig met een vast team met vast gezichten. Intussen hebben we twee locaties: de Alldrik Zorgboerderij in Markelo voor alle leeftijden (van 3 tot 93), bijna alle beperkingen (jeugdzorg, ggz en ouderenzorg) voor individuele begeleiding, dagbesteding, logeeropvang en ambulante begeleiding. Natuurlijk is er ook heel veel wél goed geregeld binnen de zorg en dat juich ik alleen maar toe. Die cliënten komen ook niet structureel bij ons, want wij zetten ons specifiek in voor de mensen die juist niet op die plekken tot hun recht komen. Wat al goed is, ondersteunen we. Bij wat beter kan, helpen wij graag een handje mee!

Hoe combineer je het ondernemen met alle andere activiteiten op je dag?

Afgelopen jaar deed ik mijn Masteronderzoek, mijn 2e HBO als jeugd- en gezinsprofessional, ondernemen bij Alldrik en het organiseren van lezingen allemaal tegelijk. Natuurlijk houd je dat even vol, maar op een gegeven moment roept je lichaam je wel een halt toe. Toen heb ik een coach gehad die met mij samen is gaan zoeken naar een goede balans in mijn werk en privé. ’s Avonds probeer ik geen werk-gerelateerd contact te hebben met mensen, maar hooguit even kort zelf wat te doen voor mijn Master, de lezingen of voor Alldrik. In de weekenden probeer ik in principe niks te doen, tenzij ik zelf die ruimte voel. Soms zet ik bijvoorbeeld mijn mobiel op vliegtuigstand in de ochtend, zodat ik even rustig met koffie, meditatie en een boek/tijdschrift kan opstarten. Die momentjes koester ik en helpen heel goed om in balans te blijven. Intussen ben ik goed in balans en heb ik ook veel geleerd van die coach. Het gaat er bij mij vooral om dat ik mijn grenzen duidelijk stel en die vervolgens ook naar mijn omgeving communiceer. Als ik over een paar maanden klaar ben met mijn Master, ga ik mij intensiever bezig houden met verdere ontwikkelingen van mijn trainingen, lezingen en workshops. Dit gaat over talentherkenning en talentontwikkeling om drop-outs te voorkomen of te herstellen én mensen met de genoemde complexe problematiek vergaand te ontwikkelen richting zelfredzaamheid en certificering. Daar kan ik nu ook al erg naar uitkijken! Ik krijg veel energie van nieuwe plannen en ideeën.

Wat maakt jouw onderneming uniek?

We zijn een kleinschalige onderneming met een unieke locatie in het buitengebied, omdat de genoemde kwetsbare doelgroepen beter gedijen in een prikkelarme omgeving met veel natuur en ruimte om verschillende talenten te kunnen ontwikkelen. Het is een boerderij in Markelo (Alldrik Zorgboerderij) met 1.6 hectare grond en veel verschillende dieren, waaronder ook gewerkt wordt met Friese paarden en Kune Kune varkens. Tevens zijn wij als kleine organisatie geheel zelf geaccrediteerd om in Nederland zorg te mogen leveren (dit doen we ook bij mensen thuis) én zijn we Boris erkend, waarbij we als organisatie landelijk erkende certificaten mogen uitreiken op MBO niveau 1 en 2 niveau om de genoemde zelfredzaamheid en certificering te bevorderen. Dit is vrij uniek als kleinschalige zorgaanbieder. Ook hebben wij antwoorden op de complexe zorgvragen binnen de jeugdzorg, wlz en ggz die zorginstellingen niet kunnen beantwoorden als grote organisaties én veel natuur en ruimte t.o.v. de relatief kleine groepen deelnemers die bij Alldrik komen. Door de kleinschaligheid zijn we erg flexibel om maatwerk op cliëntniveau te kunnen toepassen. Wij werken ook veel samen met de grote zorginstellingen binnen Nederland, waarbij we ook samen optrekken als het over specifieke casussen gaat.

Is er iets binnen het ondernemen dat je hebt onderschat?

Zelf heb ik de enorme regeldruk en inspectie wel onderschat. Natuurlijk is het super belangrijk dat alles goed gecontroleerd wordt en bepaalde kaders heeft, alleen als kleinschalige organisatie die zich zo breed inzet is de regeldruk wel erg hoog. Wij moeten mee in dezelfde regels als grote zorginstellingen, dat je dan al die administratie moet doen, die normaal geldt voor een zorgorganisatie met honderden cliënten is natuurlijk wel een beetje schieten met een kanon op een mug. We doen alles netjes en we nemen  ook serieus, waardoor je als organisatie ook kwaliteit blijft groeien natuurlijk. Echter had dit van mij wel wat meer conform de grootte kunnen worden aangepast.

Als je 1 ding over kon doen sinds je bent begonnen met ondernemen, wat zou het dan zijn?

We zijn in 2011 begonnen met een logo en huisstijl wat ik achteraf gezien liever in één keer al had staan. Dit heb ik het afgelopen jaar helemaal opnieuw opgepakt en met de huidige huisstijl en het logo ben ik super blij! Daarnaast hebben we toen conform de markt gekozen voor het woord zorgboerderij, echter doen zorgboerderijen wel wat anders dan wij op dit moment doen. Wij zijn meer een gespecialiseerde zorginstelling. Zorgboerderijen worden vaak ook als opvang ingezet voor groepen kinderen, volwassenen of ouderen met een beperking die in de dagbesteding bijvoorbeeld houtbewerking en crea doen. Wij zijn op individueel niveau bezig met talentontwikkeling bij jongeren en jongvolwassenen met écht complexe (gedrags-)problematiek om te zorgen dat iemand toch zelfredzamer wordt en ook (ondanks drop-outs) certificaten kan behalen op gebieden van wat diegene wél kan. Die naam van ‘zorgboerderij’ had ik dan anders gekozen bij onze eerste vestiging.

Wat is je toekomstvisie?

Persoonlijk wil ik graag professionals trainen hoe je ook mensen met complexe problematiek goed kan blijven zien als mens, zonder ‘bang te worden’ vanuit grensoverschrijdend gedrag uit het verleden én met handvaten om dat preventief te kunnen voorkomen. Ook wil ik graag workshops geven voor ouders op verschillend thema’s, zodat zij ook meer handvaten hebben om draagkracht te houden.
Daarnaast wil ik verder met het spreken op congressen en het geven van lezingen over talentherkenning en talentontwikkeling bij mensen met een lichtverstandelijke beperkingen, complexe meervoudige problematiek en/of drop-outs. Het lijkt me gaaf als ik de opgehaalde theorie met handvaten ook kan verwerken tot een soort boek, zodat alle professionals ook toegang hebben tot deze kennis.
Op bestuurlijk niveau blijf ik binnen de politiek en de gemeente actief om binnen de voorzieningen ook hopelijk te helpen bij het creëren van ruimte voor mogelijkheden die tussen zorg en onderwijs invallen. Het zou mooi zijn als er straks ook voor kinderen en jongeren die niet mee kunnen komen op school een passend alternatief is via de gemeente, zodat zij zich ook structureel kunnen blijven ontwikkelen richting zelfredzaamheid en bepaalde certificaten en diploma’s kunnen behalen.
Als Alldrik wil ik heel graag groeien richting 5 kleinschalige vestigingen, waarbij ik als vestiging het wonen voor kwetsbare groepen binnen de jeugdzorg graag verder zou willen opzetten.

Het gaat er niet om of je binnen of buiten de lijntjes kleurt, het gaat erom dat jij je eigen tekening maakt.

De link naar de flyer van Talentontwikkeling vind je hier: Flyer Talentontwikkeling

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , , , , , , , , .