De Alldrik Zorgboerderij is in 2011 officieel opgericht met als doelen: geluk gericht werken, zorg op maat leveren mét persoonlijke aandacht en Samen 100% tussen begeleider en de deelnemer.
De zorgboerderij is gestart door de familie Van der Giesen met zowel Sociaal Werk als Bedrijfskunde achtergrond. In de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een gezamenlijke warme familie, waar de wisselwerking wordt gezocht tussen alle leeftijden en doelgroepen. Er wordt op een fraai gelegen landelijke en prikkelarme plek gewerkt aan het zich bij Alldrik helemaal thuis en veilig leren voelen, zelfstandigheid, zelfontplooiing en talentontwikkeling binnen de eigen mogelijkheden, binnen een breed aanbod van diensten, helemaal op maat, ook voor mensen die dreigen tussen wal en schip te vallen.
Alldrik biedt begeleiding en ondersteuning met dagbesteding, ambulante individuele begeleiding bij mensen thuis, individuele begeleiding op de Alldrik locatie in Markelo, logeeropvang, naschoolse opvang en/of opvang bij (dreigende) schooluitval.
Met een deskundig en betrokken team MBO en HBO/SKJ en Master SKJ Jeugd- en gezinsprofessionals biedt Alldrik tevens ondersteuning bij complexere vormen van beperkingen. Elke dag zet ons team zich in om de intrinsieke motivatie van de deelnemers te mobiliseren en tevens door anders te kijken naar eventueel (probleem)gedrag, zodat deelnemers zich optimaal veilig en begrepen voelen en zo kunnen ontwikkelen.
Het binnen Alldrik gehouden klanttevredenheidsonderzoek onder de deelnemers gaf in 2023 een gemiddelde score van een 8,8 voor de begeleiding!
2 months ago
7 months ago
-
‘Alldrik Zorgboerderij is een plek waar men zich met veel liefde en toewijding tot het uiterste inspant om iedere cliënt een, bij het individu passende, begeleiding te geven.’
Coby Titshof, Raadslid & Voormalig Wethouder
-
‘Fijne sfeer en mensen die verstand van hun vak hebben. Het maakt mij een stuk socialer. Ik krijg structuur en dat werd tijd.’
R.E. Deelnemer
-
‘Een mooie organisatie, waar ik als begeleider mijn steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van deelnemers. Een fijne plek in een groene en rustige omgeving waar je jezelf kan zijn. De sfeer bij Alldrik voelt als één grote familie!’
Suzan Leunk, Persoonlijk Begeleider
-
‘Gezellige sfeer, de begeleiders zijn lief & gezellig en de dieren zijn leuk. De activiteiten zijn leuk en leerzaam om te doen. Het is lekker dichtbij alles met een mooi uitzicht.’
Sabine K. Deelnemer
-
‘Fantastisch! Ik krijg vrijheid, ik krijg vertrouwen en er is altijd iemand die met mij wilt praten: een luisterend oor. Onder controle, maar toch vrij. Het is gezellig en je kunt jezelf zijn.’
J.B. Deelnemer
-
‘Ik ben niet meer zo onrustig, omdat ik hier rustiger word.’
S.H. Deelnemer
-
‘In andere instellingen voelde ik mij een nummer, bij Alldrik voel ik mij als mens weer gezien’
E.G. Deelnemer
De zorgboerderij is voor alle leeftijdsgroepen en diverse doelgroepen.
Vanaf 3 jaar tot boven de 90 zijn er mensen wekelijks aanwezig. Wisselwerking tussen leeftijden zorgt voor afwisseling, onderlinge hulp, groei en ontwikkeling voor alle leeftijdsgroepen.
Doelgroepen die momenteel bij Alldrik komen:
* Lichtverstandelijke Beperking (LVB)
* Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
* Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
* Dementie
* Eenzaamheid
* Hechtingsproblematiek
* ADHD
* Burn-out/depressiviteit
* Parkinson
* Complexe meervoudige problematiek (vaak in combinatie met bovenstaand)
Exclusie: uitsluitingscriteria voor cliënten met:
- Zware en/of meervoudige lichamelijke problematiek.
- Diepe of ernstige zwakzinnigheid.
- BOPZ maatregelen en die wettelijke vrijheidsbeperkende maatregelen nodig hebben (fixatie/separatie).
- Dusdanige afhankelijkheid van lichamelijke zorg dat regelmatig voorbehouden handelingen uitgevoerd moeten worden. Alldrik heeft geen BIG of BIR geregistreerde medewerkers en biedt geen verpleging en gediplomeerde lichamelijke verzorging.
- Zware dementie en ernstige GGZ problematiek en indien sprake is van ernstige verwardheid, valgevaar en/of wegloopgedrag.
- Recente ernstige vormen van criminaliteit, recent gedetineerden, forensische zorg en verslavingsproblematiek.
• Zelfredzaamheid dermate afgenomen is, dat het zorgaanbod van Alldrik niet langer toereikend is.
Bij bijzondere en hoge indicaties (afhankelijk van individuele informatie, doelgroep en complexiteit) of hierboven niet beschreven doelgroepen zullen we waar nodig in overleg treden over de benodigde zorgvraag. Dit geldt ook voor zwaar dementerenden, cliënten met recente ernstige vormen van criminaliteit, recente gedetineerden, forensische zorg en bij verslavingsproblematiek.
Dagbesteding
Van dinsdag tot en met vrijdag zijn alle doelgroepen vertegenwoordigd in de dagbesteding. Vooral op de woensdagmiddag is er ook veel jeugd. Op zaterdag is de dagbesteding helemaal gericht op jeugd tot 18 jaar. De andere dagen zijn mooi verdeeld over verschillende leeftijden.
Tijdens de dagbesteding worden er verschillende activiteiten aangeboden vanuit de Geef-Me-De-5 methodiek en de Triple C benadering en vanuit het anders kijken naar prikkelverwerking en (probleem)gedrag b.v. in relatie tot LVB, ASS, ADHD, Sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstanden, hechtingsproblematiek of trauma. Elke ochtend wordt 1 op 1 samen met de cliënt een dagprogramma gemaakt, waarbij er gewerkt wordt aan zijn of haar persoonlijke doelen. Het dagprogramma gaat dus echt uit van intrinsieke motivatie, persoonlijke ontwikkeling en zelfbeschikking. Bij deze programma’s proberen we aan te sluiten bij de talenten. Zowel buiten als binnen is er een diversiteit aan in te vullen programma’s. Ook is er een leuk paardenprogramma inclusief het (aanleren van) paardrijden, grondwerk en het spiegelen met paarden. Er is expliciet aandacht voor spel en bewegen en worden er dagelijks gezamenlijke activiteiten georganiseerd, zodat de sociale ontwikkeling centraal blijft staan.
Logeeropvang / Tijdelijk verblijf
Voor de jeugd heeft Alldrik haar aanbod uitgebreid naar de logeeropvang. De ontmoetingsruimte is speciaal ingericht met schuifdeuren, zodat er na de dagbesteding verschillende kamers gecreëerd kunnen worden. De logeeropvang is op de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag. De logeeropvang is op de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag. De kinderen zijn in dat geval van vrijdag 18.00 uur tot zondag 16.00 uur op de boerderij. Daarbuiten in overleg, en ook in de schoolvakanties zijn er mogelijkheden voor doordeweeks.
Ambulante begeleiding
Voor alle leeftijden biedt Alldrik ambulante thuis begeleiding aan. Één van onze gespecialiseerde professionals komt dan een paar uur helpen in de thuissituatie om de gevraagde reden. Redenen kunnen zijn: structuur in het leven krijgen, sociale context inzichtelijk krijgen en helpen op te bouwen, structuur in het huishouden te krijgen en dergelijke. Dit met het oog op een fijne thuissituatie en zelfstandigheid te creëren.
Vanuit de Master Social Work is Alldrik bezig met het ontwikkelen van handvatten voor de professionals om talent bij deelnemers te herkennen en vervolgens te helpen ontwikkelen. Alldrik is hier wekelijks druk mee bezig om dit verder invulling te geven. De Gemeente, Voortgezet Speciaal Onderwijs, Humanistiek, Professionals Social Work en de organisatie Alldrik maken dit mogelijk.
Achtergrond
Vanuit een gedegen vooronderzoek met diepte-interviews onder een meervoudig perspectief kwam de volgende sociale kwestie naar voren: "Stakende talentontwikkeling van mensen met een lichtverstandelijke beperking en/of meervoudige complexe problematiek die geen aansluiting vinden binnen het onderwijssysteem''. Het doel van het onderzoek is handvatten ontwikkelen voor professionals om talent te herkennen en te ontwikkelen onder de deelnemers. Het doel in het onderzoek is het creëren van een menswaardig bestaan, omdat iedereen recht heeft om zich te ontwikkelen en zelfontplooiing te verwezenlijken.
Beoogde neveneffecten
Daarnaast zou het fijn zijn als dit een brug kan helpen slaan naar het beroepsleven en/of voor voortijdig schoolverlaters weer terug naar het onderwijs. Hierbij kan Alldrik in ieder geval de prikkelarme en veilig omgeving creëren, om de rust te bieden en van daaruit verder te ontwikkelen. Ook heeft Alldrik een fijn sociaal klimaat, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Van daaruit kan er eerst aan de sociaal emotionele ontwikkeling gewerkt worden.